Ügyvédjelölt lettél, de nincs még talárod? Netán már évek óta ügyvéd vagy és elhasználódott? Nálaunk megvarrathatod az ügyvédi talárodat!


A bírósági tárgyalásokon – legyen szó polgári, vagy akár büntető eljárásról – mindig talárt kell viselnie nem csak a jogi képviselőnek, hanem a bírónak és az ügyésznek is.

A talár jelképes viselet. Célja az egységes megjelenés, jelképe a törvény előtti egyenlőségnek. Mivel a nők és a férfiak is ugyanazt a fazont viselik, így a nemek közötti bíróság előtti egyenlőséget is hivatott hirdetni a talár. Bő szabása arra is engedhet következtetni, hogy a bíróság előtt a testalkat sem mérvadó. Az ügyvédek jellemző színe a zöld. Az ügyvédi taláron zöld “nyakkendő” és zöld csíkozás található. (Az ügyészek esetében ez vörös-bordó. A bírói talár általában fekete, olykor mély lila nyakrésszel.)

Egy kis illemtan a talár viseléséhez:

Fontos, hogy a tárgyalóterembe mindig a talárban lépjünk be! Ne a tárgyalóteremben a bíró előtt öltözködjünk, mert azzal a bíró ellenszenvét válthatjuk ki, ami esetlegesen hátrányos lehet az ügy kimenetelére, ügyfelünkre nézve.

Előfordulhat, hogy a nyári időszakban a tárgyalóteremben 30-40 celsius fok körüli hőmérséklet uralkodik, ebben az esetben is tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy a talárunkban lépünk be a tárgyalóterembe. Ha a bírónak is melege van, általában eltekint a kötelező talárviselettől, amire kifejezetten fel is szokta hívni a figyelmet. Ha ezt nem tenné és a bírón is van talár, akkor sajnos ki kell bírni a hőséget, olyankor ügyvédként is illik viselni. Ha nem tenné és a bírón nincs talár, de nem hívta fel a figyelmet a talár mellőzésére, akkor udvariasan rá lehet kérdezni. Természetesen azért, ha valakit a rosszullét kerülget jelezheti a bírónak, hogy levenné a talárt.

Ügyvédi talárodat a Gyerektextil varroda csapata szívesen elkészíti. Figyelembe vesszük a méretedet, valamint a hölgyeknek általában csinosabb – kevésbé bő – fazonú ügyvédi talárt szoktunk készíteni, mint a férfiaknak.

Ha megrendelnéd, itt tudod: https://gyerektextil.hu/felnotteknek/ugyvedi-talar/ugyvedi-talar/